नागरिकमैत्री नेपाली सेना Nagarikmaitri Nepali Sena - अधिकारी Adhikari द्वारिका Dwarika कुमारी Kumari (Unity Journal, 2020)
स्त्री–पुरुष सबैलाई समेटिएको नागरिक देशका जनतार रक्षक हुन् । स्वतन्त्र सार्वभौम राष्ट्र भएकाले नेपालीनागरिकहरुको इज्जत र सम्मान संसारभरि यथावत्कायम रहेको छ । जुनसुकै युद्धमा होस् वा अन्य देशभक्तिका क्षेत्रमा होस्, नारी र पुरुषहरु गैरसैनिकभए पनि राष्ट्रको रक्षाका निम्ति बलिवेदीमा चढेकाछन् । उनीहरुको साहस र हिम्मतलाई इतिहासलेस्वर्ण अक्षरले लेखेको छ । सैनिक परिवारको आश्रित परिवारलाई मात्रै लिइयो भने नागरिक र सैनिक सम्बन्धअपूरो हुन्छ । नेपालको इतिहासको कालखण्डलाईपल्टाएर हेर्ने हो भने, नागरिक र सैनिक सम्बन्ध नङर मासु जस्तै जोडिएको छ । हरेक युद्धका मोर्चा तथा लोककल्याणकारी कार्यहरुमा नागरिकहरुले सेनालाईसाथ दिएका छन् । नेपाली सेनाले जनताको रक्षा गर्दै नागरिकहरुको सम्मान गरेका छन् । स्वास्थ्य शिविर, सरसफाई, प्राकृतिक प्रकोप, विकास निर्माणमा नेपालीसेनाले पु¥याएको सेवा नागरिक सम्बन्धको अतुलनीय उदाहरण हो ।