काराभाजो : असहज मानिस — असाधारण चित्रकार [Caravajo: Uncomfortable Man - Extraordinary Painter] - राजभण्डारी Rajbhandari, नवीन्द्रमान Nabindraman (SIRJANĀ – A Journal Of Arts and Art Education, 2021)
सांस्कृतिक सन्दर्भमा सत्रौ“ शताब्दीको युरोपलाई ‘बरोक युग’ भनिन्छ । धार्मिक उथलपुथल, आर्थिक समुन्नति, औपनिवेशिक विस्तारवाद, राजनीतिक उतारचढाव तथा ज्ञान विज्ञानका क्षेत्रमा हासिल अभूतपूर्व उपलब्धिहरूले यस शताब्दीमा युरोपको सामाजिक एवम् सांस्कृतिक जनजीवनमा व्यापक प्रभाव पारेको थियो । यसै परिदृश्यमा ‘बरोक’ कला वा शैलीको उत्थान भएको थियो । बरोक शैलीको उत्थान सोर्हौं शताब्दीको उत्तराद्र्धमा भई झन्डै सन् १७५० सम्म कायम रहेको मानिन्छ । बरोक शैलीको जग हाल्ने श्रेय इटलीका कलाकार काराभाजोलाई जान्छ । सम्पूर्ण बरोक कलाकारहरूले उनकै पदचिह्नलाई पछ्याएका थिए । यिनै काराभाजो र उनका कामबारेका प्रस्तुत पङ्क्तिहरू लेखकको प्रकाशोन्मुख पुस्तक ‘पाश्चात्य कला : सङ्क्षिप्त इतिहास (दोस्रो भाग) बाट उद्धृत गरिएको हो ।