भाषाका उत्पत्तिसम्बन्धी प्रमुख सिद्धान्त र समीक्षा Bhashaka Utpatti Sambandhi Pramukh Siddhanta ra Samikshya - सुवेदी Subedi कृष्णप्रसाद Krishnaprasad (Siddhajyoti Interdisciplinary Journal, 2020)
प्रस्तुत लेखको भाषाको उत्पत्तिसम्बन्धी प्रमुख सिद्धान्त र समीक्षा’ रहेको छ । प्रस्तुत लेखमा भाषाका उत्पत्तिसम्बन्धी प्रतिपादन भएका प्रमुख सिद्धान्तहरू पत्ता लगाउनुलाई उद्देश्य बनाइएको छ । यस लेखमा भाषाको उत्पत्तिसम्बन्धीदैवी उत्पत्ति सिद्धान्त, धातु सिद्धान्त, अनुकरण सिद्धान्त, निर्णय सिद्धान्त, मनोभावाभिव्यक्ति सिद्धान्त, क्रियात्मक सिद्धान्त, इङ् गित सिद्धान्त, टा टा सिद्धान्त, सङ् गीत सिद्धान्त र सम्पर्क सिद्धान्तको समीक्षा गरी निष्कर्षमा पुग्ने प्रयास गरिएको छ । यी मध्ये अनुकरण सिद्धान्त, मनोभावाभिव्यक्ति सिद्धान्त, क्रियात्मक सिद्धान्त, इङ् गीत सिद्धान्त तथा सम्पर्क सिद्धान्त प्रमुख मानिएको निष्कर्ष निकालिएको छ । मानिसले भाषाको माध्यमबाट आÏना संवेदना सम्प्रेषण गर्ने क्रममा भाषाको उत्पत्ति कसरी भयो भन्ने विषयमा विभिन्न सिद्धान्तहरू प्रतिपादन भएका देखिन्छन् । मानिसले आफ ् ना वरपरका जीवजन्तु आदिका आवाज सुने र उक्त आवाजको अनुकरण गरी विभिन्न शब्दहरूको निर्माण गर्ने क्रममा अनुकरण सिद्धान्तले भाषाको उत्पत्तिभएको हो ।समग्रमा भाषाको उत्पत्तिका सम्बन्धमा अनुकरण, मनोभावाभिव्यक्ति, इङ्ि गततथा सम्पर्क सिद्धान्त प्रमुख मानिएका छन् । गुणात्मक विधिको उपयोग गरी लेखिएको प्रस्तुत अनुसन्धानमूलक लेखले भाषाको उत्पत्तिसम्बन्धी शोध, खोज र जिज्ञासा राख्ने अनुसन्धाता, विद्यार्थी तथा पाठक वर्गलाई उपयोगी हुने अपेक्षा गरिएको छ ।