कर राजस्वमा सामाजिक सुरक्षा करको योगदान Kar Rajaswama Samajik Surakshya Karko Yogdan - दंगाल Dangal दिलनाथ Dilnath (Rupantaran: A Multidisciplinary Journal, 2020)
देशको सामाजिक एवम् आर्थिक क्षेत्रमा सवाङ्गीण विकास गरी देश सञ्चालन गर्नका लागि राजस्व चाहिन्छ । कर र गैर कर स्रोत गरी राजस्वका मुख्य दुई वटा स्रोतहरू छन् । राजस्वको कर स्रोतहरूमा मूल्य अभिवृद्धि कर, भन्सार कर, अन्तशुल्क, आयकर, मालपोत र सवारी कर पर्दछन् भने गैर कर स्रोत अन्तर्गत दस्तुर तथा शुल्क, दण्ड र जरिवाना, सेवा शुल्क लाभांश तथा ब्याज, रोयल्टी, साँवा फिर्ता, दान तथा उपहार पर्दछन् । हाम्रो देशमा सामाजिक सुरक्षा कर भने चाहिँ नौलो प्रयोग हो । सामाजिक सुरक्षा भन्ने कुरा सभ्य समाजको अपरिहार्य तइभ्व हो । यसै कुरालाई मध्यनजर राख्दै नेपालमा पनि सामाजिक सुरक्षा करको कानूनी व्यवस्था गरिएको छ । प्रस्तुत लेखमा यही सामाजिक सुरक्षा करको सेरोफेरोलाई विश्लेषण गरिएको छ । मुख्य शब्दावली ः राजस्व, कर, गैरकर, सामाजिक सुरक्षा कर, आयकर