एक पुनर्निर्मित प्रेमाख्यान उपन्यासमा अस्तित्वबोध {Existential Realisation in Ek Punarnirmit Premkhyaan} - श्रीधर Shree Dhar न्यौपाने Neupane (Kaumodaki: Journal of Multidisciplinary Studies, 2025)
एक पुनर्निर्मित प्रेमाख्यान उपन्यासका पात्रमा अस्तित्वबोधको अभिव्यक्तिको अवस्थाका बारेमा विश्लेषण गर्ने उद्देश्यले प्रस्तुत लेख तयार पारिएको हो । यस लेखको विषयको क्षेत्रका रूपमा ध्रुवचन्द्र गौतमको एक पुनर्निर्मित प्रेमाख्यान उपन्यासको विश्लेषण गर्नु रहेको छ । यस लेखमा एक पुनर्निर्मित प्रेमाख्यान उपन्यासका पात्रमा अस्तित्वबोधको अभिव्यक्ति कसरी भएको छ भन्ने प्राज्ञिक जिज्ञासालाई मुख्य समस्या बनाइएको छ । बहुसत्यमा विश्वास गरिएको यस लेखमा गुणात्मक अनुसन्धानढाँचा अवलम्बन गरिएको छ । यस अध्ययनमा अस्तित्वबोधक एक पुनर्निर्मित प्रेमाख्यान उपन्यासका पात्रमा अस्तित्वबोधको अभिव्यक्तिको अवस्थाका बारेमा विश्लेषण गर्ने उद्देश्यले प्रस्तुत लेख तयार पारिएको हो । यस लेखको विषयको क्षेत्रका रूपमा ध्रुवचन्द्र गौतमको एक पुनर्निर्मित प्रेमाख्यान उपन्यासको विश्लेषण गर्नु रहेको छ । यस लेखमा एक पुनर्निर्मित प्रेमाख्यान उपन्यासका पात्रमा अस्तित्वबोधको अभिव्यक्ति कसरी भएको छ भन्ने प्राज्ञिक जिज्ञासालाई मुख्य समस्या बनाइएको छ । बहुसत्यमा विश्वास गरिएको यस लेखमा गुणात्मक अनुसन्धानढाँचा अवलम्बन गरिएको छ । यस अध्ययनमा अस्तित्वबोधकका कारण वैयक्तिक निर्णय गरेको मान्छेले भोग्नुपरेका समस्याका कारण निराशा र एक्लोपनको अनुभव गरेकोहुन्छ भन्ने कुरालाई तŒवमीमांसाका रूपमा ग्रहण गरिएको छ र शोधदर्शनका बिचमा सामञ्जस्यसमेत कायम गरिएको छ । अध्ययनको क्षेत्र र समस्यासँग आबद्ध रहेका प्राथमिक र द्वितीयक स्रोतका सामग्रीको अध्ययन गरी प्राप्त तथ्यका आधारमा पाठविश्लेषण अध्ययनविधिको उपयोगका आधारमा लेखलाई पूर्ण बनाइएको छ । यस अध्ययनमा पाश्चात्य चिन्तन परम्परामा स्थापित अस्तित्ववादी जीवनदर्शनलाई सैद्धान्तिक आधार बनाइएको छ । यसै सिद्धान्तको आशयअनुरूपका वैयक्तिक निर्णय, जीवनप्रतिको निराशा र एक्लोपनलाई सूचक बनाई निर्धारित उपन्यासको विश्लेषण गरिएको छ । विश्लेषित उपन्यासमा अस्तित्वशील पात्रले स्वत्वको विकासका निम्ति जडताबाट असन्तुष्ट भई चयनलाई अवलम्बन गर्दा समस्याको सामना गर्नुपर्दा जीवनप्रति निराशा र एक्लोपनको अनुभूति गरे पनि समस्यालाई भोग्दै जीवन बाँच्ने प्रतिबद्धता व्यक्त गर्नुले तिनमा अस्तित्वबोधको भावना रहेको छ भन्ने कुरालाई आख्यानसँग सम्बद्ध गराई अभिव्यक्त गरिएको छ भन्ने निष्कर्षात्मक प्राप्ति यस अध्ययनकोरहेको छ ।