अविद्या/माया चिन्तनका दृष्टिमा ऋतुविचार खण्डकाव्य (Rituvichara Khandakavya in view of Avidya/Maya Thoughts) - शर्मा Sharma यादवप्रसाद Yadavprasad (Bouddhik Abhiyan (बौद्धिक अभियान), 2023)
ऋतुविचार खण्डकाव्यलाई पौरस्त्य दर्शनको अविद्या÷मायासम्बन्धी मान्यताका आधारमा विवेचना गरिएको यस अनुसन्धानात्मक लेखका निम्ति आवश्यक सामग्री पुस्तकालयीय स्रोतबाट सङ्कलन गरिएको छ र सैद्धान्तिक आधारको निर्माणमा निगमनात्मक विधिको प्रयोग गरिएको छ । यस क्रममा क्रमशः उपनिषद्, साङ्ख्य, योग, न्याय, वैशेषिक, मीमांसा, वेदान्त र बौद्ध दर्शनका अविद्यासम्बन्धी स्थापनाहरूको अनुशीलन र ऋतुविचार खण्डकाव्यको सूक्ष्मपठन गरी अविद्यासम्बन्धी चिन्तन अभिव्यञ्जित प्रमुख श्लोकहरू ठम्याएर तिनीहरूको व्याख्या÷विश्लेषण गरिएको छ । अन्त्यमा ऋतुविचार खण्डकाव्यको मूल अलङ्कार्य विषय परिवर्तनमूलक ऋतुचव्रmसम्बन्धी प्रकृतिचित्रण रहे पनि अध्यात्मसम्बन्धी विषयगत विम्बहरू प्रकृतिचित्रणका सन्दर्भमा नै आएका छन् । यसरी काव्यमा अध्यात्मसम्बन्धी विषयगत विम्बहरूले पनि प्राकृतिक परिवर्तनमूलक ऋतुचव्रmसम्बन्धी मूल विषयवस्तुभित्र नै स्थान पाएका छन् र पौरस्त्य दर्शनको अविद्या÷मायासम्बन्धी चिन्तन पनि अलङ्कार्यका रूपमा नभएर अलङ्कारका रूपमा व्यक्त भएको छ । यस खण्डकाव्यमा व्यक्त अविद्या÷मायाचिन्तनमा साङ्ख्य, योग, न्याय, वैशेषिक, मीमांसा र वेदान्तको प्रभाव लेखनाथको अध्ययन एवं श्रवण, मनन तथा निदिध्यासनगत भए तापनि बौद्ध दर्शनको प्रभाव भने उपर्युक्त दर्शनहरूसँग बौद्ध दर्शनको साम्यता र कविको पूर्वसंस्कारगत हो भन्ने निष्कर्ष दिइएको छ । (Rituvichara Khandakavya has been analyzed on the basis of Paurastya Darshan's notions of ignorance(avidya) and love (maya) in this article. The necessary material for this research article has been collected from library sources and deductive method has been used in the construction of the theoretical base. In this sequence, the Upanishad, Sankhya, Yoga, Nyaya, Vaisheshika, Mimamsa, Vedanta and Buddhist philosophy related to Avidya were studied and Rituvichara Khandakavya was carefully read and the main verses expressing thoughts on Avidya were identified and analyzed. In the end, although the main decorative theme of Rituvichar Khandakavya is nature depiction related to changing seasons, the thematic symbols related to spirituality have come in the context of nature depiction. In this way, the thematic symbols related to spirituality in the poetry have also found a place within the main theme related to the natural changing seasons, and the thought about ignorance and love in Paurastya philosophy has also been expressed not as a cause to figure of speech but as a figure of speech. Although the influence of Sankhya, Yoga, Nyaya, Vaisheshika, Mimamsa and Vedanta in Avidya/Maya thinking expressed in this ode poem is consistent with Lekhnath's study and hearing, meditation and Nididhya; it has been concluded that the influence of Buddhist philosophy is the closeness of Buddhist philosophy with the above-mentioned philosophies, and earlier-cultural concept of the poet.)