डायस्पोरिक सिद्धान्तको बैसिष्ट/प्रकृति अध्ययन - शर्मा विश्वम्भर कुमार (Academic Voices: A Multidisciplinary Journal, 2020)
डायस्पोरिक भन्ने शब्द प्राचीन ग्रीसेली, ल्याटीन भाषाको शब्द हो । साहित्यमा डायस्पोरिक्ताको प्रयोग आफ्नो जन्मथलो या मातृभूमी छोडेर पराइ मुलुक वा स्थानमा बस्न बाध्य समुदाय, उसले व्यहोरेको परिवेश र चिन्तनबाट उत्पन्न मानसिकताको अभिव्यतिmलाई लिइन्छ । हरेक व्यक्तिको जीवनमा बाच्ने अभिष्ट हुन्छ, इच्छा, चाहना, अभिलाषा र बाध्यताहरु हुन्छन् । ती कुराहरुको आपुर्तिका निम्ति प्रयासरत, संघर्षरत घर न घाटका ती व्यक्तिहरुका अनिर्णयको स्थिति, संदिग्घता, भय, चिन्ता, असुरक्षा र त्रासपूर्ण जीवनको उदासिन्ता, निरासा आदि नै डायस्पोरा हो ।